"For meg er ikke lengden på turen det viktigste, men det å få være ute."

Hva er det beste med turgåing?

Det er å få være ute. Bli vant til mye slags vær, lære noe nytt hver gang, kjenne at kroppen fungerer. Føle en så genuin glede og ro spre seg i hodet og hjertet at jeg må stoppe, se meg rundt og si «åååh!». Stole på seg selv og virkelig kjenne mestring.

Hvilke forberedelser er viktige før en langtur?

Den viktigste forberedelsen for kroppen på langtur, er nok mat og drikke. En sensitiv mage krever ekstra forberedelser. Jeg spiser kylling eller fisk med grønnsaker i et par dager før turen og drikker ekstra med vann. Det er jeg ikke flink til i hverdagen, men da vet jeg at kroppen har det bra og jeg er ikke redd for mageknip på fjellet. Matlysten stiger på tur, så pakk med deg noe ekstra godt. Husk vann. Det hjelper ikke å være topptrent om du ikke har bensin i motoren.

Hvordan trener du før en tur?

Om det er lenge siden jeg har trent legger jeg inn spinning, noen gode løpeturer og litt styrke i ukene før tur.
Styrke i lår og rumpe er godt når du skal opp og ned fra et fjell. Jeg elsker markløft og kombinerer med tåhev. Rygghev og nedtrekk gjør ryggen klar for sekken. For kondisjonen er det å gå fra jogging til løping. Enkelt og vondt, men den beste måten. Pass på at du ikke trener hardt to dager før tur.

Tips: Bruk turistforeningens pakkeliste. Har du nye sko/støvler, bruk dem ved en hver anledning før tur. Og husk tape og gnagsårplaster.

 

Grete Roald er yogaleder i Friskis&Svettis Lillehammer og svarer på disse spørsmålene med en kaffekopp i hånda mens hun ser inn mot Rondemassivet som stråler nypyntet med et hvitt snødryss på toppen.

"De fineste turer er der en rett over fjellkammen går på en reinsdyrflokk, skremmer opp ei rype eller raster ved en liten sildrebekk som finner veien nedover fjellsida."

Hva er det beste med turgåing?

Det er opplevelsen av mestring, å vandre i ulike typer natur, å se skifter av årstider, å kjenne vær og vind og å oppdage dyre- og fugleliv. Det er dette som gjør at jeg legger turene mine som minne på harddisken.

Hva er utfordrende?

Når landskap og vær trigger på en slik måte at en lurer på om det er mulig å gjennomføre turen. Fjellvettreglene er gode å ha med seg når en er i tvil. Uten gode forberedelser kan turen bli et slit og følelsen av å ikke mestre kan ødelegge turgleden.

Hvordan forbereder du deg før en tur?

Gode inngåtte fjellsko, en god ryggsekk med basis fjellutstyr, hører med til mine turforberedelser.

Hvordan trener du i forkant?

Flere kortere og lengre turer med lett eller tung sekk, gjerne med bratte opp- og nedstigninger. Det er en grei måte å teste ut om kroppen er klar for lengre etapper med tyngre belastning, og om klær og ankler er klare for utfordringen.

Husk og pust

Sterk og stabil muskulatur er bra, men den bør også være smidig. Som yoga instruktør vektlegger jeg også fokus på pust, da jeg erfarer at pusten påvirker hvordan kroppen jobber.