Maddan var en av de som tok med Friskis-konseptet over fra Sverige, og er fortsatt med 40 år senere.

Ble hektet

En gjeng som bodde i Norge hadde fått med seg den store suksessen til Johan og fikk gleden av å teste ut treningen. En av de var Margareta Yran, eller Maddan som vi som kjenner henne kaller henne. – Vi ble hektet med en gang! forteller hun. Sammen med Mats og Märit Nyqvist, Arne Horn, Søren Yran og Brit Løne dro de med seg konseptet over grensa.

Første treningen i Norge var på Kristelig Gymnas i Oslo i begynnelsen av september 1983.
– Vi hadde satt opp plakater over hele byen for å lokke folk. Det skulle kjøres to timer etter hverandre og det kom ca. 20 personer til sammen. De ble så begeistret at det tok ikke lang tid før vi måtte utvide å få flere lokaler! Forteller Maddan. Hun forteller også at flere av de som var med den gang, fortsatt er medlemmer eller funksjonærer i dag.

Timeplan: – Dette var timene vi hadde våren 84. Vi leide på Kristelig gymnas, store og lille salen, samt på St. Sunniva.

På det tidspunktet leide vi oss seg inn på skoler og idrettshaller. På et punkt tilbød vi trening på 21 ulike skoler/idrettshaller både i Oslo og i Bærum. Etterhvert fikk vi egne lokaler, første på Majorstuen, så Vika og så Mølleparken.
– På det meste var vi 10 000 medlemmer, og Oslos største idrettslag!
14 somre på rad: i 1997 holdt Friskis&Svettis sin fjortende gratis-trening i Frognerparken, til stor fornøyelse for flere hundre deltagere.
Det er mange gode bilder og minner fra den tid, på bildet over kan du se en av mange gratistreninger som ble arrangert i Frognerparken.
– Vi gjorde dette hver sommer for alle som ville være med, og på det meste var vi 500 personer på en trening.

Fra da - til nå

– Da vi startet Friskis her i Oslo fantes det ingen som drev med noe lignende i Oslo. Vi hadde bare jympa i timeplanen, og vi hadde ingen egne lokaler, forteller Maddan. – Nå tilbyr vi mange flere, ulike treningsformer i våre 43 idrettslag rundt om. Vi har alt fra ulike varianter for styrketrening og spinning, til saltrening og jogging.
Ved spørsmål om hva som ikke har endret seg siden den gang svarer hun: – Ideen om at Friskis&Svettis skal tilby lett tilgjengelig trening av høy kvalitet, den skal være lystbetont og for alle, har vært lik i 40 år.
Gode minner: Flere år på rad fikk vi kjøre foran hele Sentrumsløpet og varsle publikum at løperne kom rett bak. Vi hadde høy musikk på, og "jympet» oppe på taket mens vi kjørte oss gjennom løypa.

En gang Friskis, alltid Friskis

Det er ikke uten grunn at Maddan, og flere andre, har vært med i en årrekke.
– For meg har det vært viktig å tilhøre noe som er større enn meg selv. Det har vært min måte å bidra til samfunnet på, med noe som er med på å bedre helsen til veldig mange. Både fysisk og mentalt.

Som en ideell organisasjon er Friskis avhengig av frivillige som bidrar til å engasjere seg, for eksempel som treningsinstruktører. Ifølge Maddan angrer man ikke på å bli med inn i dette miljøet.
– På Friskis møter man så mange fantastiske mennesker i alle aldre, og det åpner seg hele tiden nye muligheter til å utvikle seg selv. Man velger selv hvor mye eller lite man ønsker å engasjere seg.

– Friskis kan man drive med hele livet, og jeg har ikke tenkt til å slutte…