Å trene smart handler om å beholde våre grunnleggende funksjoner og bevegelsesferdigheter livet ut, slik at vi kan reise oss opp, presse, dra, snu og vri. Ikke minst at vi kan gjøre alt dette med eksplosivitet.
– Eldre i dag har mye høyere forventninger til sin fysiske kapasitet enn tidligere generasjoner. Flere ønsker å kunne dra til Alpene, spille golf eller pusse opp huset – også når de er godt voksne. Det er inspirerende, sier Tina Uppfeldt, treningsutvikler i Friskis&Svettis Riks. 

I Friskis&Svettis har vi flere funksjonelle treningstimer der vi trener smart. Prøv for eksempel Jympa, Core, Flex eller Sirkeltrening.

Kjenn etter og varier!

Smart trening handler også om å lytte til egen kropp og være oppmerksom på hva treningen gjør med kroppen.
– Kjenn etter og søk harmoni. Kanskje er det yoga som gir deg nettopp det, eller kanskje er det løping eller styrketrening. Alt du gjør skal kjennes bra og utviklende, sier Tina.

Bruk gjerne ekstra god tid på å varme opp og jobbe med å øke bevegeligheten dersom du har plasser du er stiv og støl, eller har andre utfordringer i kroppen. Vær oppmerksom på kroppens signaler og ta i akkurat så mye som du ønsker og trenger i dag. Det er viktig å kjenne etter når kroppen prøver å fortelle oss ting, som for eksempel når den trenger hvile mer enn trening. Når vi tar hensyn til kroppen, holder vi oss friske og det blir lettere å få kontinuitet på treningen. 

Variasjon er gull – og en viktig del av smart trening.
– Du som trener hardt, trenger også å variere med litt mykere trening. Og du som trener rolig kan tillate deg å gi på litt mer innimellom, sier Tina.