1. Nytt treningsmønster

For at det skal bli noe av treningen må det gå raskt og smidig. Nærhet er et viktig parameter for at man skal komme seg på trening. 
I 2023 så vi trenden for korte økter vokste og det ser ut til å fortsette også i 2024. I Friskis treningsapp Friskis Go ser vi for eksempel at økter på mellom 15-20 minutter raskt har kommet seg opp på topplisten. 

2. En ny periodisering

Når det gjelder treningsmønstre ser vi at en ny karakter har trådt inn på treningsarenaen: "periodisten" - om enn i ny drakt. Dagens periodetrener er ikke en som slutter å trene helt i perioder, men periodetreneren i dag velger mer fleksible løsninger som  bootcamp i parken et par uker, løpe om sommeren, ønsker å kjøpe et ubegrenset treningskort med en god deal, og som trener på ulike digitale flater. 

3. Økobevegelse

Å telle skritt har blitt like selvsagt som å pusse tennene, men perspektivene har endret seg. Å gå eller sykle mellom ulike steder har blitt oppgradert fra bare transport til å bli regnet som en faktisk treningsøkt, gjerne med den ekstra dimensjonen av å være i naturen og samtidig som du gjør et godt miljøvalg. Vinn, vinn, vinn rett og slett. Hverdagstreningen har blitt kledd i nye, stilige klær og vi ser at det vokser, ikke minst blant dagens unge.

4. Biohelse

Vi ser en økt interesse for generell helse og det å ha en god livsstil. En helhetlig tilnærming hvor ikke minst søvn er i fokus og måles med alt fra klokker til apper. Lang levetid, et langt og godt liv, er det nye mantraet hvor vi trener for økt velvære og psykisk helse. Som en detox hvor vi får slippe skjermen, være i øyeblikket og rense oss for alt som sliter oss ut.

5. AI som trener

Treningsklokker og apper er fortsatt interessante. Dagens teknologi lærer våre mønstre og tilpasser budskapene til våre rutiner – eller bryter dem. AI-coaching interesserer stadig flere mennesker og vi ser også at treningsapparater som bruker data om deg som individ for å utfordre og bidra til utvikling er på vei oppover. Kanskje betyr det at møtet mellom mennesker blir mer eksklusivt og vil bli verdsatt høyere i fremtiden?

6. Min gruppe

Gruppetrening handler i dag i økende grad om «min gruppe» og ofte om en mindre gruppe enn tidligere. Flere trener sammen med kolleger, familie og venner. Det kan være en konsekvens av trening som er ekstra hot nå, passer godt i et mindre format og at muligheten for individuell tilbakemelding forbedres. Kanskje har vi også mistet litt lysten til å mingle med mange fremmede i virkelig store gruppetreningssentre. Vi går i større grad i grupper på treningen, som da også oppfyller et sosialt behov.

Flere nyheter fra Friskis